VACATURE: Financial Controller (0,6 FTE)

Aan de oostkant van de haven van Rotterdam – direct aan de Betuweroute – lost en laadt RSC Rotterdam wekelijks tientallen intermodale treinen met herkomst en bestemming door heel Europa. Dit lossen en laden op onze omvangrijke railterminal in de Eemhaven gebeurt van trein naar truck, van truck naar trein en tussen treinen onderling. Opdrachtgevers zijn de Europese railoperators. Voor hen is RSC Rotterdam de draaischijf in Europa’s belangrijkste haven. Desgewenst verzorgen wij daarbij ook het voor- en natransport en treden wij op als hun lokale agent.

Bij RSC werken circa 120 mensen.

RSC is een deelneming van Deutsche Bahn (51%) en drie minderheidsaandeelhouders.

De financiële afdeling bestaat uit straks vier personen, een medewerker die zich voornamelijk bezighoudt met salaris gerelateerde zaken, twee financial controllers (2 * 0,6 FTE) en een manager (Finance & Control). De belangrijkste financiële processen van RSC Rotterdam worden uitgevoerd door een Shared Service Centre (SSC) in Berlijn, er blijft echter genoeg over op financieel gebied binnen onze eigen organisatie. Het financiële systeem dat wij gebruiken is SAP.

Functieprofiel – Financial Controller (0,6 FTE)

Taken

 • Facturatie
  Over het algemeen wordt wekelijks gefactureerd. Dit gaat voor een deel automatisch, een deel is handwerk, in samenwerking met het SSC.
 • Financiële administratie
  Samen met de collega’s van het SSC ben je verantwoordelijk voor het uitvoeren van de primaire financieel administratieve werkzaamheden: Crediteuren, Bank, Activa, maand/jaar afsluiting. Aangezien we vanaf 1 Januari 2020 zijn overgegaan naar dit SSC moet er nog het nodige ingeregeld worden.
 • Overig
  – Opstellen / analyse maandcijfers;
  – Ondersteunen bij het opstellen van begroting, forecast en rapportages;
  – Actief bijdragen aan opstellen en uitdragen financiële processen binnen RSC;
  – Voorbereiden en begeleiden accountantscontrole (interim en jaareinde);
  – BTW aangifte;
  – Mede zorgen dat de AO/IC op orde blijft en wordt nageleefd;
  – En alles wat verder zoal langskomt op een financiële afdeling.

Functie eisen / Competenties

 • Vanaf 2020 werken wij in SAP. Kennis van SAP, op zijn minst FI is een harde eis, CO, en bij voorkeur ook MM (Inkoop), is een pré.
 • Vanaf 1 Januari dit jaar zijn we “live” met SAP en het SSC, en dus ook de bijbehorende standaard Deutsche Bahn (DB) procedures. Dit is niet altijd makkelijk. Je krijgt te maken met veel DB procedures en ook met Duitse collega’s. Flexibiliteit, zelfredzaamheid en verantwoordelijkheidsgevoel zijn onontbeerlijk.
 • Omdat RSC een kleine organisatie is, is je takenpakket breed. Je krijgt te maken met zowel de operatie (logistieke kennis is een pré), maar ook intensief met collega’s van andere afdelingen zoals claims, customer services, HR, IT, et cetera. Collegialiteit, maar ook het stellen van prioriteiten behoort tot je natuurlijke vaardigheden.
 • Ruime kennis van financiële processen (uiteraard flinke Excel kennis) spreekt vanzelf.
 • Je hebt een HBO opleiding op financieel administratief gebied.

We zoeken 2 financial controllers, die beiden parttime werken, maar wel complementair zijn. Hiervoor kiezen we omdat in geval van vakantie/ziekte etc. de primaire processen doorgang moeten vinden. Gezien de aard van deze processen is het te riskant dit bij één persoon te leggen.
Voor vragen met betrekking tot de procedure kan je contact opnemen met Sylvia Lobs (06 – 518 28353), HR Manager RSC Rotterdam. Voor inhoudelijke vragen kan je terecht bij Rutger Brandenburg, Manager Finance & Control (06 – 5110 3 457).